Ünlü Suriyeli Çerkes Düşünce Adamı Cevdet Said (Tsey) 91 yaşında İstanbul’da vefat Etti!

cevdet-said-tsey
Genel

Ünlü Suriyeli Çerkes Düşünce Adamı Cevdet Said (Tsey) 91 yaşında İstanbul’da vefat Etti!

1950’li yıllardan beri yazdığı yazı ve yaptığı konuşmalarla ismi İslam dünyasında yayılan, günümüzde İslam dünyasındaki toplumsal ve siyasal hareketler arasında hakim ve popüler düşünce olan ‘baskı ve zulme şiddet yoluyla karşı çıkma’ stratejilerine karşı olan duruşuyla tanınan Said, şiddeti tamamen reddederek siyasal mücadelenin barışçıl yollarla yapılmasını, İslamın akla, bilime, demokrasiye yönelmesini önererek hem İslam ülkelerindeki baskıcı ve otoriter rejimlerin hem de onlara karşı çıkan politik hareketlerin tepkisini çekmişti. Bu nedenle 2012 yılında ülkesi Suriye’yi terk ederek Türkiye’ye yerleşen Said, anavatanı Çerkesya’yı da ziyaret ederek, Arapça’nın yanı sıra Çerkesçe söyleşi ve konferanslar da vermekteydi.

Büyük Çerkes Sürgünü’nde Suriye’nin Golan Bölgesi’ne yerleşen bir Çerkes ailesinin üyesi olarak 1931 yılında Suriye’de doğan Cevdet Said (Tsey), Kahire’deki El Ezher Üniversite’sinde Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllar Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye’de öğretmenlik yaptı. İslami ilimler, İslam ve Arap toplumlarının sosyal ve siyasal yaşamları üzerine olan makalelerini ve kitaplarını yayınlamaya başladı. Suriye’de Baas Partisi’nin kuruluşundan sonra görüşleri nedeniyle 1965’ten itibaren birçok kez tutuklandı ve cezaevinde kaldı. Birçok ülkede konferanslar veren Said’in yayınlanmış kitap ve makalelerinden Türkçe’ye çevrilenlerin arasında öne çıkanlar şunlardır: ‘Bireysel ve Toplumsal Değişimin Yasaları’, ‘Ademoğlu’nun İlk Mezhebi: İslam’da Şiddet Sorunu’, ‘Bir Çıkış Yolu’ ve ‘Değişim Rüzgarları’. Said’in yayınları hakkında daha geniş bilgi için bknz:
https://www.jawdatsaid.net

Çerkes Araştırmaları Merkezi olarak siyasal, toplumsal ve teolojik anlamda İslam ve Çerkes düşünce dünyasına büyük katkılar sunan Cevdet Said (Tsey)’e, Allahtan rahmet, ailesi ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz.